Az esküvői fátyol története

 

Napjainkban is sok menyasszony választ fátylat az esküvői ruhájához. Az esküvői fátyol vallási jelentőséggel is bír, amellett, hogy mutatós és igazán romantikus kiegészítő. Feldobj az esküvői ruhát és jól beleilleszthető az esküvőnk témájához is. Lehet akár egészen a földig érő, vagy éppen csak a menyasszony arcát eltakaró fátyol, bármelyiket is választjuk, nem nyúlhatunk mellé. 

Tudtad-e, hogy már az ókori görög menyasszonyok is viseltek esküvői fátylat? Ekkor az esküvői fátyol színe azonban még nem fehér és áttetsző, hanem élénkvörös volt, hogy megvédje az arát a gonosz szellemektől. Ezek a fátylak még nem könnyed, szinte áttetsző anyagból készültek, így nehéz volt rajta átlátni, tehát a menyasszonyt az apja szó szerint is végig vezette folyosón az oltárig, hogy ne botoljon meg és ne is ütközzön neki semminek, míg a vőlegénye mellé nem ér. 

A bibliai időkben a vőlegény fátylat helyezett el a menyasszonyán a szertartás előtt, ez szimbolikusan pedig azt az ígéretét jelentette, hogy a nőt nem csak külső, hanem belső szépségéét veszi el feleségül. Az elrendezett házasságoknál az esküvői fátyol a házasság pillanatáig elrejtette a menyasszony arcát a vőlegény és családja elől, nehogy a vőlegény az utolsó pillanatban meggondolja magát, ha esetleg mégsem tetszik neki a kiszemelt feleségjelölt.